Świątecznie i aromatycznie!

Zdecydowanie nadszedł czas na świąteczne wypieki! Zaczęłam od korzennych ciasteczek przekładanych dżemem i miodowych, chrupiących ciasteczek;)
Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisów podczas przygotowań świątecznych!

DŻEMOWE CIASTKA KORZENNE – czyli belgijskie ciasteczka

IMG_3021

SKŁADNIKI:

– 300 g mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka zmielonego cynamonu
– łyżeczka zmielonego imbiru
– łyżeczka przyprawy do pierników
– 125 g masła
– 50 g cukru
– duże jajko
– dżem ( malinowy, truskawkowy, brzoskwiniowy)

IMG_3014

PRZYGOTOWANIE:

– W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i przyprawami
– W innej misce utrzyj masło z cukrem na gładką masę, dodaj jajko i ubijaj do połączenia się składników
– Do maślanej masy stopniowo dodawaj składniki suche i mieszaj
– Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji
– Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką powierzchni na placek o grubości ok 3 mm i wycinaj z niego różne kształty za pomocą foremek lub szklanki
– Rozłóż ciasteczka na blachach i wsadź je do piekarnika rozgrzanego do 180’C i piecz przez ok. 10-12 min ( do złocistego koloru)

Gdy ciastka wystygną, połowę z nich wysmaruj dżemem i połącz z pozostałymi ciasteczkami w pary. Wierzch można udekorować lukrem i kolorową posypką;)

CHRUPIĄCE AROMATYCZNE CIASTECZKA- czyli miód, cynamon, imbir i cudowny zapach…

IMG_3032

SKŁADNIKI:

– 100 g mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
– 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
– 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżka ciepłej wody
– 3 łyżki masła
– 60 ml miodu (np. lipowego)
– 2 łyżki cukru

IMG_3025

PRZYGOTOWANIE:

– Wymieszaj mąkę z proszkiem, solą i przyprawami
– Rozpuść sodę w łyżce ciepłej wody
– W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, cukier, miód i dodaj sodę
– Gdy składniki w rondelku się połączą dodaj je do składników suchych
– Wszystko wymieszaj i uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki na 12 h
– Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 5mm i wycinaj z niego kształty za pomocą kieliszka lub węższej szklanki
– Ciastka rozłóż na blachach ( wyłożonych pergaminem) i piecz przez ok. 15 min w temperaturze ok. 150’C

Ciasto po dodaniu maślano miodowej mieszanki jest bardzo lepkie i ciężko jest z niego uformować kulę- ale dzięki temu po upieczeniu ciastka są lekko ciągnące. Jeśli wolisz by były bardziej zwarte to możesz dodać do ciasta trochę więcej mąki;)

jedzenie

Smacznego!;))

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s