Malinowe pączki!

Macie ochotę na pączki wypełnione malinowym dżemem?
Jeśli tak, to mam dla Was pyszną propozycję- zajrzyjcie do mojego przepisu!;)

Pączki są miękkie, puszyste i łatwe w przygotowaniu!

IMG_3068

SKŁADNIKI:

– 45g świeżych drożdży
– 4 łyżki cukru
– 60ml ciepłej wody
– 250ml ciepłego mleka
– 600g mąki
– 3 duże jajka
– olej roślinny
– dżem lub marmolada

PRZYGOTOWANIE:

– Wymieszaj drożdże z mlekiem, wodą i łyżką cukru i odstaw na 15 min w ciepłe miejsce- do momentu gdy mieszanka zacznie się pienić
– W drugiej misce wymieszaj mąkę, trzy łyżki cukru, jajka oraz wyrośnięte drożdże do powstania jednolitego ciasta- na początku użyj miksera, potem wyrabiaj ręcznie ciasto
– Włóż ciasto do wysmarowanej olejem miski i odłóż je w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę- tak by ciasto zwiększyło swoją objętość
– Po tym czasie, wyłóż ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 1cm
– Szklanką lub szerszym kieliszkiem wycinaj placuszki i wykładaj je na blachy wyłożone pergaminem
– Blachy odłóż w ciepłe miejsce na ok. 25min do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzej olej we frytownicy lub wyższym garnku- olej powinien sięgać mniej więcej do połowy naczynia (ok.600ml)
– Gdy placuszki będą gotowe, wrzucaj po kilka do oleju i po zarumienieniu się przełóż je łyżką na drugą stronę
– Gdy wszystkie pączki będą już gotowe i trochę wystygną, zrób w nich po jednej stronie dziurkę nożem i wsadź w otwór końcówkę rękawa cukierniczego wypełnionego dżemem- może być to „strzykawka” do nakładanie mas- i wstrzykuj porcje dżemu
– Po wszystkim możesz ozdobić pączki lukrem i lukrowymi pisakami lub posypkami.

Smacznego!;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s