Urocze walentynkowe rogaliczki!

Niestety cały tydzień chorowałam i nie mogłam przygotować więcej pomysłów na ten wspaniały dzień;(
Ale mam dla Was przepis na pyszne rogaliki wypełnione owocową marmoladą, które z wierzchu polane są malinowym, pachnącym lukrem! Są aromatyczne i rozpływają się w ustach – w sam raz na słodki upominek dla drugiej połówki 🙂

IMG_3509

IMG_3512

IMG_3504

SKŁADNIKI:

– 2 jajka
– 3/4 kostki masła
– 3/4 szklanki cukru
– ok. 500- 600 g mąki
– śmietana
– opakowanie cukru waniliowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– marmolada wieloowocowa
– sok malinowy
– cukier puder

PRZYGOTOWANIE

– W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem, po czym dodaj masło i wszystko razem posiekaj
– Do ciasta dodaj jajka i dwie łyżki śmietany i zacznij wyrabiać ciasto do momentu aż będzie jednolite i nie będzie lepiło się do rąk.
– Uformuj z ciasta kulę, owiń ją w folię i wsadź do lodówki na ok. godzinę
– Po wyjęciu z lodówki, podziel ciasto na cztery kawałki i każdy z tych kawałków rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm
– Każdy powstały placek podziel na 7-8 części tak jak kroi się pizzę
– Na kawałkach „pizzy” ponakładaj po łyżce marmolady i zwijaj wszystko razem w małe rogaliczki
– Ułóż ciastka na blaszce, na papierze do pieczenia i wsadź do rozgrzanego do 180’C piekarnika i piecz do momentu zarumienienia się rogalików ( 10-15 min).

RÓŻOWY LUKIER

Kiedy rogaliczki wystygną, przygotuj uroczy różowy lukier by ozdobić wypieki 😉
Cukier puder zalej małą ilością gorącej wody, tak by masa była bardzo gęsta i dodaj do tego około 2 łyżeczki syropu malinowego. Jeśli lukier będzie za rzadki to dodaj więcej cukru pudru, jeśli nadal będzie bardzo gęsty, dolej odrobinę wody !
Lukier powinien mieć intensywną barwę.

Smacznego!;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s