Mini serniczki w egzotycznym, aromatycznym wydaniu !

Jeśli ktoś uwielbia sernik, egzotyczne owoce i aromat przypraw korzenny i miodu..To ten przepis jest w sam raz dla niego;)
Mam dla Was mini serniczki z dodatkiem białej czekolady i pieczonego ananasa!

Pierwszy raz spotkałam się miniaturkami sernika w włoskiej książeczke i postanowiłam odnaleźć polską wersję tego przepisu – i odnazłam! Jednak zawsze serniki wydają mi trochę nudne i zbyt typowe i postanowiłam przełamać czymś smak białego sera..Czym? Właśnie pieczonym ananasem w sosie miodowo-korzennym 😉

Spróbujecie?

IMG_3658

IMG_3645
SERNICZKI

SKŁADNIKI:
– 60g miękkiego masła
– 130g pokruszonych herbatników ( np. Krakuski- Petit Beurre)
– 250g kremowego serka ( np. Turek Kremowy Śmietankowy)
– 250g półtłustego białego sera
– 30g mąki
– 4 jajka
– tabliczka białej czekolady
– 4 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

– Przygotuj foremki do muffinek ( sylikonowe lub metalowe) i wysmaruj je odrobiną masła.
– Masło (60g) wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami na grudkowatą, lepką masę i przełóż ją na dno foremek ( na grubość ok. 1cm)
– Utrzyj mikserem serek kremowy z twarożkiem i cukrem pudrem
– Dodaj do masy serowej same żółtka i mąkę i miksuj razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
– Wmieszaj drewnianą łyżką pokrojoną na małe kawałeczki białą czekoladę
– Oddzielone białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją do całości
– Serową masę przełóż do foremek i wsadź wszystko do rozgrzanego piekarnika do 180’C na ok. 10-15 min. ( wierzch serniczka powinien być zarumieniony i lekko popękany)

ANANAS

SKŁADNIKI:

-puszka ananasa
– łyżeczka słodkich przypraw korzennych
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki naturalnego soku jabłkowego ( jeśli takiego nie masz, możesz obrane, pozbawione pestek jabłka zmiksować na papkę i dodać do niej trochę cukru i wody- tak by sok był dość rzadki)

PRZYGOTOWANIE:

– Rozgrzej piekarnik do 180’C ( najlepiej na funkcji grilla)
– Osusz kawałki ananasa i przenieś na kratę do grillowanie lub na płaską formę do pieczenia np ciateczek. Przed położeniem ananasa wyłóż formę lub kratę folią aluminiową
– W miseczce wymieszaj miód, sok i przyprawy
– Przygotowanym sosem polej ananasy i wsadź wszystko do piekarnika na ok. 20min
– Po wyjęciu ananasy powinny być miękkie i lekko zarumienione

Tak przyrządzone owoce ułóż bezpośrednio na wierzchy serniczków- ananasy mogą być jeszcze ciepłe.

Mam nadzieję, że ten przepis będzie pysznym zamiennikiem zwykłego sernika;)
Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s