Mini mazurki..?;)

Jest to słodki przepis na małe batoniki, ciasteczka..a może mini mazurki?
Jakkolwiek je nazwiemy to możecie być pewni, że jest to wyrazista i pełna słodkości przekąska;)
Smak pomarańczy łączy się z karmelem i czekoladą, a owsiany spód i orzechy odrobinę łąmią słodycz i są dość ciekawym rozwiązaniem..
Jak myślicie?;)

IMG_3692

IMG_3701

IMG_3710


SKŁADNIKI:

spód:

-100g zmielonych płatków owsianych
– 125g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 180g masła
– 50g brązowego lub białego cukru

wypełnienie:

– 120g masła
– 100 g cukru
– puszka słodzonego mleka skondensowanego
– łyżka skórki pomarańczy
– łyżka soku z pomarańczy
– 3 łyżki mąki kukurydzianej

polewa:

– 250g czekolady gorzkiej lub mlecznej
– orzechy włoskie lub migdały

PRZYGOTOWANIE:

spód:

– W misce wymieszaj mąkę, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól
– Utrzyj masło z cukrem, dodaj do tego suche składniki i wszystko wymieszaj
– Przełóż ciasto do kwadratowej formy wyłożonej pergaminem
– Włóż formę do rozgrzanego piekarnika do 180’C na ok. 10-15min

wypełnienie:

– W rondelku na małym ogniu rozpuść masło z cukrem i mlekiem. Dodaj do tego sok i skórkę z pomarańczy i mąkę kukurydzianą i energicznie mieszaj
– Doprowadź wszystko do wrzenia i przez chwilę gotuj aż masa zacznie gętnieć.
– Odstaw na ok. 1h do wystudzenia

Po godzinie wyłóż masę na upieczony spód i wsadź formę do lodówki.
Gdy rozpuścisz czekoladę w kąpieli wodnej, polej nią przygotowane ciasto i całość posyp rozdrobnionymi orzechami.
Znów włóż wszystko do lodówki i poczekaj aż ciasto stężeje.
Potem zostaje jedynie pokrojenie ciastka na małe kawałeczki.

Smacznego!;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s