Pomysłem na sobotnie popołudnie są pyszne owocowe babeczki! Zainspirowałam się przepisem z książki by stworzyć swoją własną kombinacje smaków..proponuję odrobinę brzoskwiń, wiśni, pomarańczy i serka śmietankowego w dwóch zestawach! Spróbujecie?;)
– puszka brzoskwiń lub powidła brzoskwiniowe
– konfitura wiśniowa z całymi kawałkami owoców
– 170 g miękkiego masła
– 170 g cukru
– 2 jajka
– 170 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g serka mascarpone
– 80 g cukru pudru
– 2 łyżki soku z pomarańczy + skórka
PRZYGOTOWANIE BABECZEK:
– W misce ubij cukier z masłem na gładki krem. Dodaj do niego jajka i wszystko razem wymieszaj.
– Dodawaj stopniowo przesianą mąkę i proszek.
– Podziel ciasto na dwie równe części.
– Do jednej części dodaj pokrojone w kawałeczki brzoskwinie lub kilka łyżek powideł, a do drugiej dodaj wiśnie pokrojone w maleńkie kawałeczki i odrobinę części płynnej, by ciasto nabrało różowego koloru
– Pierwszą część rozdziel do foremek (ok. 12 sztuk) i piecz przez około 20min w temperaturze 180’C- do momentu zarumienienia się babeczek.
– Z drugą częścią zrób to samo.
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Serek mascarpone wymieszaj z sokiem i skórką pomarańczową i ozdób nim babeczki, kiedy już wystygną.
SMACZNEGO!;)